NMN и превенција од акни: најдобри практики за инкорпорирање на додатоци

4.9
(297)

Во последниве години, истражувањето на никотинамид мононуклеотид (NMN) како потенцијален додаток за нега на кожата отвори нови патишта за справување со здравствените проблеми на кожата надвор од традиционалните пристапи. Додека NMN е широко препознатлив по својата улога во клеточниот енергетски метаболизам и својствата против стареење, новите истражувања сугерираат дека тој може да игра корисна улога во управувањето со акните и промовирањето на целокупното здравје на кожата.

Содржина

Вовед: Подемот на NMN во нега на кожата

Разбирање на NMN додатоците

NMN е претходник на никотинамид аденин динуклеотид (NAD+), коензим суштински за различни биолошки процеси во телото. Нивоата на NAD+ се намалуваат со возраста, што влијае на клеточната функција и придонесува за состојби поврзани со возраста. Се верува дека додатоците на NMN ги зголемуваат нивоата на NAD+, потенцијално подобрувајќи ја клеточната поправка, метаболизмот и целокупната виталност. Овој механизам привлече внимание не само во истражувањето за долговечноста, туку и во апликациите за нега на кожата.

Врската помеѓу NMN и здравјето на кожата

Истражувањата за ефектите на NMN врз здравјето на кожата се развиваат, со ветувачки импликации за управување и превенција од акни. Студиите сугерираат дека способноста на NMN да поддржува поправка на клетките и да го намали оксидативниот стрес може да влијае на кожните состојби како што се акните. Со подобрување на функцијата на бариерата на кожата и регулирање на производството на себум, NMN може да понуди комплементарни придобивки на конвенционалните третмани за акни.

Интегрирање на NMN во вашата рутина за нега на кожата

Вклучувањето на NMN додатоците во рутините за нега на кожата бара нијансиран пристап, нагласувајќи ја соработката со здравствените работници запознаени со вашата медицинска историја и потребите за нега на кожата. Почнувањето со препорачаните дози и следењето на реакциите на кожата е од суштинско значење за да се процени ефикасноста и безбедноста. Комбинирањето на NMN со воспоставените практики за нега на кожата - како што се нежно чистење, навлажнување и заштита од сонце - може да ги оптимизира резултатите за управување со акни и целокупната виталност на кожата.

Како што научниот интерес за NMN продолжува да расте, неговата примена во нега на кожата претставува ветувачка граница. Со искористување на способноста на NMN да ја подобри клеточната функција и да се бори против оксидативниот стрес, поединците можат да најдат вреден сојузник во нивната потрага по кожа без акни и целокупно здравје на кожата.

Разбирање на акни

Што се акни?

Акните се распространета кожна состојба која ги погодува луѓето од сите возрасти, но најчесто се поврзуваат со адолесцентите кои минуваат низ пубертетот. Обично се манифестира како мозолчиња, црни точки и бели точки на лицето, вратот, градите, грбот и рамената. Акните се развиваат кога фоликулите на косата се затнат со себум (мрсна супстанција произведена од кожата) и мртви клетки на кожата. Оваа средина обезбедува почва за бактерии, особено Propionibacterium acnes, која може да го влоши воспалението и да ги влоши лезиите на акните.

Фактори кои придонесуваат за појава на акни

Неколку фактори придонесуваат за развој на акни:

 • Хормони: Флуктуациите на хормоните, особено за време на пубертетот, бременоста и менструалните циклуси, може да ги стимулираат лојните жлезди да произведуваат повеќе себум. Овој вишок на масло може да доведе до затнати пори и појава на акни.
 • Генетика: Семејната историја игра значајна улога во одредувањето кој е повеќе склон кон развој на акни. Ако и двајцата родители имале акни, веројатно ќе ги доживеат и нивните деца.
 • Начин на живот: Лошите навики за нега на кожата, како што се непрочистување на кожата редовно или користење на груби производи кои ги отстрануваат природните масла, може да придонесат за појава на акни. Дополнително, факторите како стресот, исхраната богата со рафинирани јаглехидрати и одредени лекови може да влијаат на развојот на акните.

Видови лезии на акни

Лезиите на акните може да варираат по сериозност и тип:

 • Комедони: Ова се невоспалителни лезии кои вклучуваат црни точки и бели точки. Црните точки (отворени комедони) се појавуваат кога порите се затнати со себум и мртви клетки на кожата кои оксидирале и станале црни при изложување на воздух. Белите глави (затворени комедони) се слични, но остануваат затворени под кожата.
 • Воспалителни акни: Ова вклучува папули, пустули, нодули и цисти. Папулите се мали црвени испакнатини без гној, додека пустулите содржат жолт или бел гној. Јазлите и цистите се поголеми, подлабоки и поболни лезии кои можат да доведат до лузни доколку не се третираат навремено.

Влијание врз квалитетот на животот

Покрај физичките симптоми, акните можат значително да влијаат на емоционалната благосостојба и самодовербата. Многу лица со акни доживуваат психолошки стрес, вклучувајќи анксиозност, депресија и социјално повлекување. Видливата природа на лезиите од акни може да доведе до чувство на срам и самосвест, што влијае на секојдневните активности и меѓучовечките односи.

Пристапи за третман

Третманот за акни има за цел да го намали производството на себум, да ги отпушти порите, да го намали воспалението и да го спречи растот на бактериите. Вообичаените опции за третман вклучуваат локални лекови (на пример, бензоил пероксид, ретиноиди), орални антибиотици, хормонални терапии (на пример, апчиња за контрацепција) и во тешки случаи, изотретиноин (Акутан). Рутините за нега на кожата кои вклучуваат нежно чистење, навлажнување и заштита од сонце се исто така неопходни за справување со акните и одржување на целокупното здравје на кожата.

Разбирањето на основните причини и манифестации на акните е од клучно значење за ефективни стратегии за третман и превенција. Со справување со хормоналната нерамнотежа, практикување добри навики за нега на кожата и разгледување на персонализираните опции за третман, поединците можат ефикасно да управуваат со акните и да го минимизираат нивното влијание врз нивниот секојдневен живот.

Што е NMN?

Разбирање на никотинамид мононуклеотид (NMN)

Никотинамид мононуклеотид (NMN) е природно соединение кое се наоѓа во сите живи клетки. Тој е претходник на никотинамид аденин динуклеотид (NAD+), коензим суштински за клеточниот метаболизам и производството на енергија. Еве клучни точки за да се разбере NMN:

 • Биолошка улога: NMN го олеснува производството на NAD+, кој е вклучен во различни биохемиски реакции во клетките. NAD+ е од клучно значење за претворање на хранливите материи во енергија и поддршка на процесите на поправка на клетките.
 • Пад поврзан со возраста: Нивоата на NAD+ се намалуваат со возраста, што придонесува за клеточна дисфункција и состојби поврзани со возраста. Дополнувањето на NMN се предлага како метод за подигнување на нивоата на NAD+ и потенцијално неутрализирање на овие ефекти.
 • Извори: Додека NMN природно се синтетизира во телото од диететски извори како млеко и зеленчук, неговите нивоа се намалуваат со возраста. Дополнителниот NMN е изведен од овие извори и е достапен во различни форми за орална потрошувачка.

Како NMN работи во телото

NMN делува како претходник кој се претвора во NAD+ преку серија ензимски реакции во клетките. Оваа конверзија е од суштинско значење за одржување на клеточното здравје и функционалност. Еве како функционира NMN:

 • Производство на клеточна енергија: NAD+ игра клучна улога во производството на АТП, примарен енергетски носач во клетките. Соодветните нивоа на NAD+ поддржуваат ефикасен енергетски метаболизам, кој е од витално значење за целокупната клеточна функција.
 • Поправка и одржување на ДНК: NAD+ е вклучен во механизмите за поправка на ДНК, помагајќи да се зачува генетскиот интегритет и да се спречат мутации кои можат да придонесат за стареење и болести.
 • Регулирање на клеточните процеси: Надвор од енергетскиот метаболизам и поправката на ДНК, NAD+ влијае на различни клеточни процеси, вклучително и генска експресија, регулација на воспалението и патишта за одговор на стресот.

Придобивки од дополнувањето NMN

Истражувањето за дополнување на NMN сугерира неколку потенцијални придобивки за целокупното здравје и благосостојба:

 • Својства против стареење: Со поддршка на митохондријалната функција и механизмите за поправка на клетките, NMN може да придонесе за долговечност и одложување на падот поврзан со возраста.
 • Метаболичко здравје: NMN е проучуван за неговата потенцијална улога во подобрувањето на метаболичкото здравје, вклучително и чувствителноста на инсулин и липидниот метаболизам.
 • Кардиоваскуларна поддршка: NAD+ е вклучен во кардиоваскуларното здравје, влијаејќи на фактори како што се функцијата на крвните садови и работата на срцевиот мускул.

Безбедност и размислувања

Иако NMN ветува, неговата безбедност и ефикасност како додаток во исхраната бараат дополнително истражување, особено во врска со долготрајната употреба и потенцијалните интеракции со лекови. Препорачливо е да се консултирате со здравствени работници пред да започнете со дополнување NMN, особено за лица со основни здравствени состојби или оние кои земаат лекови.

Никотинамид мононуклеотид (NMN) претставува ветувачка авенија во истражувањето за здравје и благосостојба, со импликации кои се протегаат надвор од енергетскиот метаболизам во области како што се здравјето на кожата и стареењето. Разбирањето на улогата на NMN како претходник на NAD+ ги нагласува неговите потенцијални придобивки за подобрување на клеточната функција и промовирање на целокупната благосостојба.

Како NMN го поддржува здравјето на кожата

Подобрување на клеточната функција со NMN

Никотинамид мононуклеотид (NMN) игра клучна улога во поддршката на здравјето на кожата со тоа што влијае на клеточните процеси клучни за одржување на јасен и жив тен. Еве како NMN придонесува за здравјето на кожата:

 • Зголемување на нивоата на NAD+: NMN служи како претходник на никотинамид аденин динуклеотид (NAD+), коензим суштински за клеточниот метаболизам и производството на енергија. Со зголемување на нивоата на NAD+, NMN поддржува ефикасна клеточна функција, вклучувајќи производство на енергија и механизми за поправка на клетките.
 • Поправка на мобилните: NAD+ е вклучен во процесите на поправка на ДНК, кои се клучни за одржување на генетската стабилност во клетките на кожата. Подобрените способности за поправка на ДНК можат да помогнат во ублажување на штетата предизвикана од фактори на животната средина како што се УВ зрачењето и загадувачите, а со тоа промовирајќи поздрава кожа.

Регулирање на производството на себум и рамнотежата на маслото

Прекумерното производство на себум и нерамнотежата во маслата на кожата придонесуваат за развој на акни. Влијанието на NMN врз клеточниот метаболизам и регулаторните патишта може да влијае на производството на себум, што потенцијално нуди придобивки за кожата склона кон акни:

 • Регулација на лојните жлезди: NAD+ е вмешан во регулирањето на активноста на лојните жлезди, кои произведуваат себум. Урамнотеженото производство на себум е од суштинско значење за одржување на хидратацијата на кожата без затнување на порите, што е критичен фактор за превенција од акни.
 • Антивоспалителни својства: Способноста на NMN да го намали воспалението во клетките на кожата може да помогне во ублажување на симптомите поврзани со акните, како што се црвенило и оток. Со модулирање на воспалителните реакции, NMN поддржува помирен и порамномерен тен.

Поддршка на функцијата за бариера на кожата

Кожната бариера делува како заштитен штит од надворешни агресори и одржува оптимални нивоа на хидратација. Влијанието на NMN врз клеточниот метаболизам и нивоата на NAD+ придонесува за функцијата на бариерата на кожата на следниве начини:

 • Зајакнат интегритет на бариерата: NAD+ ја поддржува синтезата на керамиди и други липиди неопходни за одржување на структурниот интегритет на бариерата на кожата. Цврстата кожна бариера помага да се спречи губењето на влагата и штити од еколошки стресови кои можат да ги влошат акните.
 • Задржување на влага: Со промовирање на синтезата на липидите и клеточната хидратација, NMN помага во одржување на соодветно ниво на влага во кожата. Добро хидрираната кожа е помалку склона кон иритација и воспаление, вообичаени предизвикувачи за појава на акни.

Потенцијални ефекти против стареење

Покрај неговата улога во управувањето со акните, способноста на NMN да поддржува поправка на клетките и да се бори против оксидативниот стрес може да има импликации за стареењето на кожата:

 • Митохондријална функција: NAD+ е од витално значење за митохондријалната функција, го подобрува производството на клеточна енергија и еластичноста против оксидативното оштетување. Со одржување на митохондријалното здравје, NMN ја поддржува виталноста на кожата и отпорноста на процесите на стареење.
 • Производство на колаген: NAD+ влијае на синтезата на колаген, клучна детерминанта на еластичноста и цврстината на кожата. Со промовирање на производството на колаген, NMN може да придонесе за помазен и помладешки изглед.

Никотинамид мононуклеотид (NMN) ветува во негата на кожата поради неговата способност да ја подобри клеточната функција, да го регулира производството на себум, да ја поддржува функцијата на бариерата на кожата и потенцијално да ги ублажи симптомите на акни. Бидејќи истражувањето продолжува да ги открива механизмите и придобивките на NMN за здравјето на кожата, интегрирањето на NMN во рутините за нега на кожата под професионално водство може да понуди комплементарни предности на конвенционалните третмани за акни. Со поттикнување на поздрави клеточни средини и справување со основните проблеми на кожата, NMN претставува нов пристап за постигнување почиста, поотпорна кожа.

Придобивките од NMN додатоците за третман на акни

Дополнителна поддршка за управување со акни

Додатоците на никотинамид мононуклеотид (NMN) нудат потенцијални придобивки за поединци кои бараат ефективни стратегии за третман на акни. Со решавање на основните клеточни процеси и промовирање на здравјето на кожата, NMN може да ги надополни традиционалните третмани за акни на следниве начини:

 • Намалување на воспалението: Улогата на NMN во подобрување на клеточниот метаболизам и регулирање на воспалителните реакции во клетките на кожата може да помогне во ублажувањето на воспалението поврзано со акните. Со намалување на црвенилото и отокот, NMN поддржува помирен тен.
 • Балансирање на производството на себум: Вишокот на производство на себум придонесува за затнати пори и појава на акни. Влијанието на NMN врз активноста на лојните жлезди може да помогне во регулирањето на производството на себум, промовирајќи избалансирани нивоа на масло и намалувајќи го ризикот од блокади на порите.

Поддршка за поправка и заздравување на клетките

Лезиите од акни можат да го оштетат ткивото на кожата и да ги нарушат неговите природни механизми за поправка. Способноста на NMN да ги подобри процесите на поправка на клетките и интегритетот на ДНК поддржува побрзо заздравување и закрепнување од акните:

 • Поправка на ДНК: NAD+, синтетизиран од NMN, игра клучна улога во механизмите за поправка на ДНК. Со олеснување на ефикасната поправка на ДНК, NMN им помага на клетките на кожата да се опорават од оштетувањето предизвикано од лезии на акни и стресови од околината.
 • Подобрена функција на бариера на кожата: NMN ја поддржува синтезата на липиди како што се керамидите, клучни за одржување на интегритетот на бариерата на кожата. Посилната кожна бариера го подобрува задржувањето на влагата и штити од надворешни надразнувачи кои можат да ги влошат акните.

Потенцијални антиоксидантни ефекти

Оксидативниот стрес придонесува за развој на акни преку зголемување на воспалението и оштетување на клетките на кожата. Антиоксидативните својства на NMN може да се спротивстават на оксидативниот стрес и неговото влијание врз здравјето на кожата:

 • Антиоксидантна одбрана: NAD+ служи како кофактор за антиоксидантните ензими кои ги неутрализираат слободните радикали и го намалуваат оксидативното оштетување. Со зајакнување на антиоксидантната одбрана, NMN помага во заштитата на клетките на кожата од оксидативен стрес и ја поддржува целокупната виталност на кожата.

Долгорочни придобивки за здравјето на кожата

Покрај третманот за акни, додатоците на NMN може да понудат долгорочни придобивки за здравјето и изгледот на кожата:

 • Ефекти против стареење: NMN поддржува митохондријална функција и синтеза на колаген, клучни фактори за одржување на еластичноста на кожата и намалување на појавата на фини линии и брчки. Со промовирање на регенерација на клетките на кожата, NMN придонесува за помладешки тен.
 • Сјај на кожа: Подобрениот клеточен метаболизам и подобрената функција на бариерата на кожата придонесуваат за поздрав и посјаен тен со текот на времето. Додатоците NMN може да го поддржат тековното здравје на кожата, подобрувајќи го целокупниот изглед и текстура.

Размислувања и идни истражувања

Додека NMN покажува ветување во третманот на акни и здравјето на кожата, потребни се дополнителни истражувања за да се утврди неговата ефикасност и безбедност како додаток за нега на кожата. Консултацијата со здравствените работници пред да започнете со дополнување на NMN е од клучно значење, особено за поединци со претходно постоечки медицински состојби или оние кои земаат лекови.

Додатоците на никотинамид мононуклеотид (NMN) нудат ветувачки пристап за справување со акните преку решавање на основните клеточни процеси, намалување на воспалението и поддршка на механизмите за поправка на кожата. Интегрирањето на NMN во рутините за нега на кожата може да обезбеди дополнителни придобивки заедно со конвенционалните третмани за акни, промовирајќи почиста, поздрава кожа. Како што истражувањето продолжува да го открива потенцијалот на NMN за нега на кожата, поединците можат да ја истражат неговата улога под професионално водство за да ги оптимизираат резултатите од лекувањето на акните и да ја подобрат долгорочната виталност на кожата.

Вклучување на NMN додатоците во вашата рутина за нега на кожата

Консултации со здравствени работници

Пред да ги интегрирате додатоците на никотинамид мононуклеотид (NMN) во вашиот режим за нега на кожата, неопходно е да се консултирате со здравствени работници. Еве зошто е важно:

 • Персонализирано водство: Здравствените работници можат да ја проценат вашата медицинска историја, тековната рутина за нега на кожата и специфичните грижи за кожата за да утврдат дали дополнувањето NMN е соодветно за вас.
 • Препораки за дозирање: Тие можат да обезбедат персонализирани препораки за дозирање врз основа на вашите индивидуални потреби и здравствена состојба, обезбедувајќи сигурна и ефикасна употреба на додатоците NMN.

Започнување со NMN дополнување

Откако ќе добиете насоки од здравствените работници, вклучувањето на NMN во вашата рутина за нега на кожата вклучува структуриран пристап:

 • Започнете со препорачаните дози: Започнете со дополнување на NMN во препорачаната доза за да го процените одговорот и толеранцијата на вашата кожа. Постепено зголемувајте ја дозата како што е советувано, доколку е потребно.
 • Следење на одговорот на кожата: Обрнете внимание на тоа како вашата кожа реагира на додатоците на NMN. Побарајте подобрувања во симптомите на акни, како што се намалено воспаление, помалку избивања и подобрена текстура на кожата.

Интегрирање на NMN со практики за нега на кожата

За да ги максимизирате придобивките од NMN додатоците за третман на акни, интегрирајте ги со воспоставените практики за нега на кожата:

 • Нежно чистење: Користете благо, некомедогено средство за чистење за да ја отстраните нечистотијата, маснотиите и шминката без да ја отстраните кожата од природните масла.
 • Навлажнувачки: Нанесете лесен, некомедоген навлажнувач за да ја одржите хидратацијата на кожата и да ја поддржите функцијата на бариерата. Хидрираната кожа е помалку склона кон иритација и појава на акни.
 • Заштита од сонце: Користете крема за сончање со широк спектар со заштитен фактор 30 или повеќе дневно за да ја заштитите вашата кожа од штетните УВ зраци, кои можат да ги влошат акните и да предизвикаат оштетување на кожата.

Доследност и трпение

Постигнувањето на оптимални резултати со NMN додатоци бара конзистентност и трпение:

 • Конзистентна употреба: Вклучете го NMN во вашата дневна рутина за нега на кожата како што е препорачано од здравствените работници. Постојаната употреба ја подобрува нејзината ефикасност во промовирањето на здравјето на кожата и управувањето со акните.
 • Трпение со резултати: Оставете време за да делуваат NMN додатоците. Подобрувањето на кожата може да потрае неколку недели до месеци, во зависност од индивидуалните состојби на кожата и одговорот на суплементите.

Редовно следење и прилагодувања

Редовно следете го напредокот на вашата кожа и консултирајте се со здравствени работници за какви било прилагодувања во дополнувањето на NMN или рутината за нега на кожата:

 • Проценка: Периодично проценувајте ја состојбата на вашата кожа за да ја оцените ефективноста на дополнувањето NMN во справувањето со акните и промовирањето на целокупното здравје на кожата.
 • Повратни информации и прилагодувања: Обезбедете повратни информации до здравствените работници во врска со одговорот на вашата кожа на NMN. Тие можат да ја прилагодат дозата или да препорачаат дополнителни мерки за нега на кожата врз основа на вашите потреби кои се развиваат.

Вградувањето на додатоците на никотинамид мононуклеотид (NMN) во вашата рутина за нега на кожата нуди потенцијална авенија за подобрување на третманот на акните и промовирање на поздрава кожа. Со соработка со здравствените работници, почнувајќи од препорачаните дози и интегрирање на NMN со воспоставените практики за нега на кожата, поединците можат да ги оптимизираат резултатите за почиста и поотпорна кожа. Доследноста, трпеливоста и редовното следење се клучни за максимизирање на придобивките од NMN додатоците во постигнување на долгорочно здравје и виталност на кожата.

Заклучок

Прифаќање на NMN додатоци за здравје на кожата

Како заклучок, додатоците на никотинамид мононуклеотид (NMN) претставуваат ветувачки додаток на рутините за нега на кожата, нудејќи потенцијални придобивки за управување со акни и целокупното здравје на кожата. Оваа статија ја истражи повеќеслојната улога на NMN во поддршката на функцијата на кожата и справувањето со акните преку различни механизми:

 • Мобилна поддршка: NMN го подобрува клеточниот метаболизам и ја олеснува поправката на ДНК, што е од клучно значење за одржување на интегритетот на кожата и отпорноста на стресните фактори на животната средина.
 • Регулирање на производството на себум: Со влијанието на активноста на лојните жлезди, NMN помага во балансирање на производството на масло, намалувајќи го ризикот од блокади на порите и појава на акни.
 • Антивоспалителни својства: Способноста на NMN да ги модулира воспалителните реакции во клетките на кожата придонесува за смирување на воспалението поврзано со акни и промовирање на почист тен.

Интегративен пристап за нега на кожата

Интегрирањето на NMN додатоците во рутините за нега на кожата бара соработка со здравствените работници и придржување до најдобрите практики:

 • Консултација: Побарајте упатства од здравствените работници за да ја одредите соодветноста на дополнувањето NMN врз основа на индивидуалниот здравствен статус и потребите за нега на кожата.
 • Персонализирана употреба: Започнете со препорачаните дози и внимателно следете ги реакциите на кожата. Прилагодете ја суплементацијата како што е препорачано за да ги оптимизирате резултатите и да ги минимизирате потенцијалните несакани ефекти.

Долгорочни придобивки и размислувања

Додека NMN ветува, континуираното истражување е од суштинско значење за целосно да се разбере неговата ефикасност и безбедност во негата на кожата:

 • Напредоци во истражувањето: Потребни се тековни студии за да се разјаснат механизмите на NMN во третманот на акни и неговото пошироко влијание врз стареењето и здравјето на кожата.
 • Безбедносни мерки на претпазливост: Размислете за потенцијалните интеракции со лекови и консултирајте се со даватели на здравствени услуги за персонализиран совет пред да го вклучите NMN во вашиот режим.

Зајакнување на здравјето на кожата

Со поттикнување на поздрави клеточни средини и поддршка на основните функции на кожата, додатоците NMN им нудат на поединците проактивен пристап за постигнување почиста, поотпорна кожа. Преку информирани одлуки, доследна употреба и професионално водство, NMN може да ги надополни традиционалните третмани за акни и да промовира одржлива виталност на кожата.

Се движи напред

Додека се движите на вашето патување за нега на кожата, разгледајте го еволуирачкиот пејзаж на истражувањето на NMN и неговите потенцијални апликации во промовирањето на здравјето на кожата. Останете информирани, давајте приоритет на практиките за нега на кожата кои ја поддржуваат целокупната благосостојба на кожата и искористете ги сознанијата добиени од овој напис за да го поттикнете вашиот пристап кон справување со акните и подобрување на виталноста на кожата со додатоците NMN. Заедно со здравствените работници, прифатете го NMN како вреден сојузник во вашата потрага по поздрава, посјајна кожа.

Колку беше корисен овој пост?

Кликнете на ѕвезда за да ја оцените!

Просечна оцена 4.9 / 5. Број на гласови: 297

Засега нема гласови! Биди прв кој ќе го оцени овој пост.

Џери К

Д-р Џери К е основач и извршен директор на YourWebDoc.com, дел од тим од повеќе од 30 експерти. Д-р Џери К не е лекар, но има диплома Доктор по психологија; тој е специјализиран за семејна медицина и производи за сексуално здравје. Во текот на последните десет години д-р Џери К е автор на многу здравствени блогови и голем број книги за исхрана и сексуално здравје.

Една мисла да „NMN и превенција од акни: најдобри практики за инкорпорирање на додатоци”

Оставете Одговор

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени *